מצוות פדיון פטר חמור

מצוות פדיון פטר חמור נדירה מאוד בימינו, וביום שלישי בחול המועד פסח (23/4/19) זכו לקיימה בעמק חפר.

מצוות פדיון פטר חמור נדירה מאוד בימינו, וביום שלישי בחול המועד פסח (23/4/19) זכו לקיימה בעמק חפר. כ-500 אנשים התקבצו במושב אחיטוב במהלך חופשת הפסח כדי לצפות בטקס המיוחד שערכה המועצה הדתית עמק חפר, בשיתוף הוועד הדתי של מושב אחיטוב.
בין הנוכחים באירוע היו הראשון לציון הרב יצחק יוסף ושר הדתות יצחק וקנין, ראשת המועצה ד"ר גלית שאול ויו"ר המועצה הדתית יאיר בטיטו והרב המקומי הרב חן סידה.
מצוות פטר חמור מחייבת לפדות עייר (חמור צעיר), שהוא הבכור שנולד לאימו, בשה או בכסף. מקור המצווה הוא בספר שמות פרק ג' פסוק י"ג: "וְכָל-פֶּטֶר חֲמֹר תִּפְדֶּה בְשֶׂה, וְאִם-לֹא תִפְדֶּה וַעֲרַפְתּוֹ; וְכֹל בְּכוֹר אָדָם בְּבָנֶיךָ, תִּפְדֶּה" . מטרת המצווה היא לגרום לקדושתו של החמור, שנחשב לבהמה טמאה.
החמור של משפחת סבח ממושב אחיטוב הוא החמור שזכה למצווה הנדירה. לפני שנים אחדות קיבלה משפחת סבח את האתון (אמו של החמור) ממשפחתם ברמת הגולן, גידלה אותה, וליוותה אותה בלידת בנה הבכור. לכבוד האירוע נתפרה עבור החמור תלבושת מיוחדת, ומאות הגיעו לחזות בקיום המצווה ביישוב.

ראשת המועצה ד"ר גלית שאול שנכחה באירוע ניצלה את ההזמנות לדבר על מושגים חברתיים חשובים שקשורים בפסח: עבדות, שיעבוד, בני חורין, חירות ואחדות.
בהתייחסה למושג "חירות" אמרה שאול: "ככל שאני חופשיה יותר, האחריות שלי גדולה יותר. כשאני לא משועבדת, האפשרות שלי לקחת אחריות על חיי ועל חיי הסובבים אותי, גדולה יותר. אנחנו צריכים לקחת את זה בתור אחריות ורגישות לעשייה למען האחר ולמען החלש. להסתכל על הסביבה הקרובה לנו, לעשות למען חינוכם, רווחתם ותנאי מחייתם. המסר של יציאת מצרים הוא חירות חיובית – ואני מזמינה אתכם לעשות טוב בחירותכם".
החירות לעשות למען האחר ולמען החלש, מתקשרת עם מצוות פטר החמור, בה חוגגים ומפארים את מי שנחשב לחלש בחברה אחרות הבהמות: החמור.

כתוב/כתבי תגובה